ROUWVROUW/ Geestelijke Verzorging

Geestelijke Verzorging bij Rouw en Verlies en/ of Rituele begeleiding bij sterven en rouw

In het Westen zijn wij veelal het rituele werk rondom sterven en rouw vergeten. In de drukte van alledag en de druk van het maatschappelijk leven, nemen nog maar weinig de tijd om bewust om te gaan met rouw en verlies.

Sterven hoort bij het leven. Het is een transformatie periode, waarin we uit het levenswiel en in het dodenwiel stappen. Tijdens deze laatste fase van het Levenswiel, kunnen we ritueel werk inzetten om dit proces te begeleiden en daarmee wellicht dragelijker te maken en in ieder geval bewust mee om te gaan om het loslaten van het leven te ondersteunen op liefdevolle wijzen.

De ondersteuning die ik kan bieden kan voor de stervende zelf zijn maar ook voor de nabestaanden. Dit is afhankelijk van de hulpvraag en behoefte. Ik kan verpleegkundige en psycho- sociale zorg aanbieden omdat voor mij het leven loslaten veel meer is dan medicatie en verpleegkundige zorg. Gesprekken over het levenseinde en wat dat met de mens doet. Om over angst, verdriet en de boosheid te kunnen spreken als ziekte je overvalt. Om het systeem er om heen er bij te betrekken en het samen naar een mooi bewust afscheid te laten vloeien, waarin de laatste dingen nog besproken kunnen worden zodat iemand waardig kan gaan, waarin alles gezegd is en de nabestaanden de stervende mens in liefde kunnen los laten.

Dit proces wil ik graag begeleiden. Om het lichter te maken, om het leven dat geleefd is te vieren en om datgene te doen wat nog kwaliteit van leven biedt.

Voor de Zielezorg kunnen we samen met de cliënt en diens familie een mooi ritueel vormgeven om de laaste reis in dit leven voor te bereiden en te eren. Ook kan er Ritueelwerk gedaan worden nadat de stervende het lichaam heeft los gelaten, voor het vergemakkelijken van de overgang en een zachte landing aan gene zijde.

Verder verzorg ik begeleiding voor vrouwen die een miskraam hebben gehad. Men zegt wel dat dood en geboorte dicht bij elkaar liggen en dat een geboorte een omgekeerde dood is. Als er een miskraam of zwangerschap is afgebroken, werk ik met Soulretrieval voor de moeder en onderzoeken we of er nog ritueel werk gedaan kan worden voor het zieltje dat (tijdelijk) terug is gegaan naar de Bron.

De begeleiding van andere vormen van rouw, bijvoorbeeld bij gezondheidsverlies, bestaat uit ritueel werk en healing. Ook kan ik gebruik maken van de Sahumador. Dit is een soort kelk waarin kruiden worden verbrand. De rook haal ik op een bepaalde manier door jouw systeem heen waardoor er zwaarte uit jouw systeem word verwijderd.Het is tevens een instrument dat jou weer in contact kan brengen met de levensenergie; met jouw levensenergie na een periode van rouw en/ of zwaarte